Wist je dat 60% van de werkzoekenden halverwege het invullen van een online sollicitatie stopt omdat deze te lang en repetitief is?

Het sollicitatieproces is van cruciaal belang voor het aantrekken en aannemen van toptalent. Door een kandidaatvriendelijk proces in te richten, zal het aantal sollicitanten op uw vacature toenemen en worden kandidaten aangemoedigd om het sollicitatieproces af te ronden.

Eén zo’n stap naar een betere ‘candidate experience’ is om video’s te gebruiken als onderdeel van het sollicitatieproces. Een korte video is voor een kandidaat een krachtige manier om de aandacht van de nieuwe werkgever te trekken.

De sollicitanten van vandaag, vooral de millennials en generatie Z, zijn er aan gewend om video te gebruiken tijdens het gebruik van internet en op sociale media. Tegen 2025 vormen zij 75% van de beroepsbevolking. Voor organisaties, die toptalent willen aantrekken en behouden, is het van cruciaal belang om tools te gebruiken die passen bij de manier waarop deze nieuwe generatie kandidaten werkt en met elkaar omgaat.

Uit een onderzoek van LinkedIn in maart 2021 bleek dat 59% van de werkzoekenden gelooft dat video de norm wordt als onderdeel van het sollicitatieproces, en 41% heeft video gebruikt om op te vallen bij hun sollicitatie. Verder was het interessant om op te merken dat meer dan 60% van de werkzoekenden dacht dat het delen van hun carrièredoelen en ervaring op videoplatforms hun kans op een baan zou vergroten. De jonge, technisch onderlegde beroepsbevolking verkent trendy, minder tijdrovende en efficiënte opties tijdens het zoeken naar banen. Ze zijn minder geïnteresseerd in het geven van informatie via tekst; in plaats daarvan is springen voor een camera en het maken van coole video’s meer hun ding.

Het gebruik van video’s heeft meerdere voordelen voor zowel de recruiters als de kandidaten. We hebben hier enkele belangrijke op een rijtje gezet:

Voordelen van video in recruitment

1. Video heeft aantrekkingskracht en spreekt de doelgroep aan

Het gebruik van social mediaplatforms is niet meer beperkt tot contact met familie en vrienden of voor entertainment; de werkzoekenden beschouwen social media tegenwoordig als een waardevolle tool voor het zoeken naar werk. Video’s zijn een integraal onderdeel van sociale media en veel organisaties gebruiken al video voor het aantrekken van talent. Uit een onderzoek van CareerBuilder bleek dat werkgevers gemiddeld een 34% hoger conversiepercentage naar sollicitaties krijgen, wanneer ze video’s toevoegen aan hun vacatures. Een goede video strategie helpt werkgevers om betere kandidaten aan te trekken, te binden en te behouden.

2. Video helpt bij het vinden van een passende cultuur

Volgens een onderzoek van Harvard is 80% van het personeelsverloop te wijten aan fouten in het wervingsproces. Het is belangrijk om kandidaten aan te nemen wiens persoonlijkheid past bij de cultuur van uw organisatie. Het beoordelen van de zachte vaardigheden van een kandidaat samen met functionele vaardigheden is net zo belangrijk. Het gebruik van video komt hierbij van pas. Het is gebruikelijk dat organisaties kandidaten vragen om korte video’s in te sturen wanneer ze solliciteren. Met video’s kunnen recruiters of wervingsmanagers kandidaten grondiger screenen dan alleen het bestuderen van het standaard cv. Een video kan de persoonlijkheid van een kandidaat veel beter duiden dan tekst.

Tegelijk biedt het gebruik van video in de employer branding strategie de mogelijkheid om de cultuur en authenticiteit van uw organisatie laten zien. Video geeft visuele inzage waarom een kandidaat moet solliciteren of schetst wat er voor een specifieke rol is vereist in een veel boeiender formaat dan een op tekst gebaseerde functiebeschrijving. Potentiële kandidaten kunnen een glimp opvangen van hoe het zal zijn om bij uw organisatie te werken. Zo intrigeert een bedrijfsvideo de juiste kandidaten in de initiële wervingsfase.

3. Video’s vormen een geweldige screeningstool

Wanneer er veel sollicitaties op uw vacature zijn, kan het screenen van de vele kandidaten moeilijk zijn en neemt de kans toe dat u de juiste kandidaat mist. Video’s kunnen een geweldige screeningstool zijn. Interviewvragen kunnen naar de kandidaten op de shortlist worden gestuurd. De kandidaten worden verzocht om deze screeningsvragen te beantwoorden met behulp van een video. Hierdoor is het recruitmentteam in staat om meer kandidaten kwalitatief goed te screenen in minder tijd.
Door deze video-sollicitaties te bekijken, weet u snel welke kandidaten het beste passen bij de openstaande vacature. Ook andere leden van het selectieteam kunnen deze video-sollicitaties op hun gemak bekijken wanneer het hen schikt. Video’s maken ‘collaborative hiring’, en dus het eenvoudig samenwerken in het beoordelen van kandidaten, mogelijk.

4. Video’s helpen om een beter beeld te schetsen
Video’s zijn een krachtige manier om te laten zien wie je bent. Kandidaten, die via een video solliciteren op een vacature, vallen op. Ze hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van anderen.

Voor organisaties zijn video’s een geweldig hulpmiddel om een sterk werkgeversmerk op te bouwen. Een goede employer branding helpt het recruitment team om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken.

5. Video’s besparen tijd en geld
Video’s geven managers en kandidaten extra inzichten aan het begin van het sollicitatieproces. Desgewenst kunt u ervoor kiezen om alleen de kandidaten die worden voorgesteld aan lijnmanagers uit te nodigen voor het beantwoorden van screeningsvragen met behulp van een videosollicitatie. Het gebruik van video heeft daarbij een positieve invloed op ’time-to-hire’ en verlaagt de totale wervingskosten. Omdat video helpt bij het verbeteren van de sollicitatie en het screeningsproces, wordt ook het risico en de kosten van een ‘misfit’, ofwel een slechte aanname, verminderd!

Samengevat

Het gebruik van video’s in het recruitmentproces is in opkomst. Het opnemen van video’s als onderdeel van uw recruitmentstrategie zorgt voor een beter beeld bij een kandidaat waarom uw organisatie een interessante werkgever is. Het aanbieden van video-sollicitaties biedt u de mogelijkheid om een beter beeld van de kandidaat te krijgen en helpt u bij het selecteren van de juiste kandidaten. Kortom, het gebruik van video in het recruitmentproces biedt toegevoegde waarde voor recruiters en kandidaten.

TalentLead is de exclusieve partner van Emply in de Benelux. TalentLead helpt klanten door eenvoudige en effectieve oplossingen te bieden om HR-processen te verbeteren en de ROI op de werving van talenten te vergroten. De ingebouwde tool voor video-sollicitaties in Emply is de perfecte oplossing om de candidate experience te verbeteren en om sneller kwalitatief goede kandidaten aan te nemen.

Boek vandaag nog een demo bij ons voor meer informatie.