10 november, 2022|Recruitment & HR-Software|4 min|
colleagues interviewing-new candidate in job interview

Als recruiter of manager, besteedt u waarschijnlijk veel tijd aan het beoordelen van cv’s en probeert u op deze wijze te achterhalen welke kandidaten het meest gekwalificeerd zijn voor uw vacature. De ervaring leert echter dat cv’s misleidend kunnen zijn en niet altijd een goed beeld geven of de kandidaat wel geschikt is voor de functie.

En dat is de reden waarom veel organisaties tegenwoordig overstappen op het gebruik van screeningsvragen om te bepalen welke kandidaat beste bij hun organisatie past. Screeningsvragen bieden een snelle en gemakkelijke manier om inzicht te krijgen of de sollicitant over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt, waarnaar u op zoek bent, voordat u hen uitnodigt voor een interview. Maar dat is niet alles. Screeningsvragen helpen bij verschillende aspecten van het recruitmentproces en zijn hard op weg om de grootste troef te worden voor recruiters en hiring managers.

Screening

5 voordelen van screeninsgvragen

1) Screeningsvragen verkorten de time-to-hire

Screeningsvragen voor sollicitanten zijn een geweldige manier om de tijd, die nodig is om de juiste persoon aan te nemen, te verkorten.

Volgens een recent rapport van Glassdoor kan een gemiddelde recruitmentproces ongeveer 24 dagen duren. Dit betekent dat u tijd moet besteden aan het interviewen van kandidaten en feedback moet ontvangen van meerdere mensen, niet alleen van de kandidaat.

Het proces wordt nog ingewikkelder als u op zoek bent naar iemand met specifieke vaardigheden of technische kennis. U moet een pool met kandidaten aanleggen, die aan uw specifieke criteria voldoen en vervolgens elk individu interviewen.

Dit is waar screeningsvragen van pas komen. Hiermee kunt u snel kandidaten, die niet aan de benodigde kwalificaties voldoen, uitsluiten zonder alle stappen te doorlopen die nodig zijn voor een persoonlijk interview.

2) Screeningsvragen zijn nauwkeuriger dan cv’s

Een cv is slechts één stukje informatie over een kandidaat, maar het vertelt je niet alles over wie die persoon als werknemer is. Het is meestal slechts een samenvatting van de meest relevante hoogtepunten uit iemands carrière.

Met screeningsvragen kunt u meer te weten komen over de persoonlijkheid van de persoon op basis van hoe zij op bepaalde situaties reageren of specifieke vragen beantwoorden. Dit helpt kandidaten te elimineren die op papier misschien perfect lijken, maar niet over de vereiste vaardigheden voor de rol beschikken.

Aan de andere kant is een screeningsvraag bedoeld om specifieke details te krijgen over de achtergrond en ervaring van een sollicitant. De antwoorden zullen veel betrouwbaarder zijn dan wat er in een cv zou kunnen staan.

3) Screeningsvragen geven een eerlijke beoordeling van de vaardigheden van een kandidaat

Bij het gebruik van screeningsvragen kunt u de vaardigheden en ervaring van sollicitanten op de proef stellen. Je kunt hen vragen hoe ze met verschillende scenario’s zouden omgaan, zodat je kunt zien hoe ze in de praktijk denken en reageren op stressvolle situaties. Met deze vragen kunt u zien wat voor soort werkethiek of werkvoorkeuren zij hebben en of ze wel of niet goed bij uw organisatie passen.

Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een kandidaat die fulltime buiten kantoor wil werken, moet u vóór het sollicitatieproces de prioriteiten van de kandidaat kennen. Als u erachter kunt komen of een sollicitant de voorkeur geeft aan een baan waar hij een deel van de dagen op afstand kan werken, waarom zou u dan tijd verspillen aan het interviewen van hen?

In plaats van uren te besteden aan het interviewen van mensen die niet goed bij uw bedrijf passen, kunt u eerst screeningsvragen gebruiken, zodat alleen gekwalificeerde sollicitanten door het proces gaan.

4) Screeningsvragen helpen u snel toptalent te identificeren

Beslissen of je iemand wel of niet moet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek is een van de moeilijkste onderdelen van het wervingsproces. Je moet naar hun cv kijken en beslissen of ze beschikken over wat nodig is om het werk uit te voeren, maar er zijn geen garanties totdat je ze persoonlijk ontmoet.

Screeningsvragen helpen tijd te besparen door ongekwalificeerde sollicitanten onmiddellijk te elimineren, zodat alleen mensen die aan uw eisen voldoen voor een interview komen. Dit bespaart u tijd en geld zonder dat u een heel sollicitatieproces doorloopt om erachter te komen dat de kandidaat niet de juiste match is voor de functie of de organisatie.

5) Screeningsvragen kunnen helpen bij het beoordelen van de match met de organisatie

Hoewel cv’s nog steeds waardevol zijn, geven ze je niet alle informatie die je nodig hebt over een kandidaat. Ze vertellen je bijvoorbeeld niets over hun persoonlijkheid of probleemoplossend vermogen. Met screeningsvragen kunt u deze vragen stellen zonder al te invasief te zijn. Bovendien kunt u op basis van de antwoorden van kandidaten bepalen of zij passen bij uw organisatiecultuur, hetgeen een van de belangrijkste zaken is waar veel lijnmanagers naar kijken en kandidaten op beoordelen.