19 april, 2024|Algemeen|3 min|
Selecteren op talenten

De laatste HR & recruitment trends in de Benelux

Nieuwsbrief Maart 2024 – Laatste ontwikkelingen arbeidsmarkt, HR en recruitment

Trends in de arbeidsmarkt

Update arbeidsmarkt

In de update van het eerste kwartaal van 2024 blijkt dat de arbeidsmarkt enige afkoeling ervaart na een economische teruggang die vorig jaar begon. Hoewel de krapte nog steeds aanwezig is, tonen meerdere indicatoren tekenen van ontspanning. De vraag naar arbeid blijft echter hoog, ondanks een verwachte lichte stijging van de werkloosheid en een toename in de zoekduur naar nieuw werk. Dit suggereert dat elke verlichting op de arbeidsmarkt mogelijk van korte duur zal zijn, mede door aanhoudende vergrijzing en beperkte groei in arbeidsproductiviteit. Je kunt de gewenste pagina bezoeken via deze link: Arbeidsmarkt in Cijfers – Intelligence Group.

Één op vijf Nederlandse bedrijven groeit minder hard door tekort IT-medewerkers

Ongeveer 23% van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen twee jaar minder groei ervaren door een tekort aan IT-personeel, volgens een onderzoek van Linden-IT. Dit personeelstekort heeft niet alleen de groei vertraagd, maar ook de winstgevendheid beïnvloed, waarbij een vijfde van de ondervraagde organisaties minder winst rapporteerde. Het tekort is vooral merkbaar bij grote bedrijven, die meer dan kleinere ondernemingen problemen ervaren door gebrek aan IT-talent.

Voor meer details, kun je de volledige pagina bezoeken: Flexnieuws.

Laatste trends in Recruitment & HR

HR-Barometer: verschuiving naar skill-based organisatie

In de HR-barometer van 2024 zijn opleiding, rekrutering en leiderschap de topprioriteiten voor Belgische bedrijven. Er wordt benadrukt dat hoewel het werven van talent cruciaal blijft, het ook belangrijk is om bestaand personeel te ontwikkelen en inzetbaar te houden. Bedrijven moeten echter hun benadering van personeelsplanning verbeteren door deze strategischer en langetermijngericht te maken.

De verschuiving naar een skill-based organisatie benadrukt binnen HR de noodzaak om vaardigheden centraal te stellen in plaats van traditionele functierollen. Dit betekent dat organisaties meer nadruk leggen op de vaardigheden die medewerkers bezitten en hoe deze kunnen worden ingezet en ontwikkeld om de strategische doelen van de organisatie te ondersteunen. Het aanpassen aan deze benadering vereist een transformatie in hoe talent wordt beoordeeld, gerekruteerd en ontwikkeld.

Je kunt de volledige tekst lezen op HRmagazine.

Bovenstaande sluit goed aan bij het concept van TalentLead dat Talent Driven Recruitment wordt genoemd: het werven van kandidaten op basis van hun talenten en competenties voor de rol in plaats van het selecteren op een cv. Lees meer op www.talentdrivenrecruitment.nl

Global Talent Trends 2024 (Mercer)

Het onderzoek Global Talent Trends 2024 van Mercer belicht hoe AI, vaardigheden en welzijn van werknemers belangrijke thema’s zijn voor HR-managers. Er wordt een beroep gedaan op HR om een evenwicht te vinden tussen door AI gedreven productiviteitsverbeteringen en het welzijn op de werkplek. Ook wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om werknemers te reskillen en te upskillen om te kunnen inspelen op snelle digitale transformaties. Belangrijk is de vaststelling dat werknemers behoefte hebben aan betekenisvolle veranderingen binnen organisaties om zich gewaardeerd te voelen en betrokken te blijven.

Voor meer informatie, kun je het volledige artikel lezen op HR Executive.

Mercer-graphic-1.2

Bronvermeldingen

Arbeidsmarkt in Cijfers – Intelligence Group

Flexnieuws

HRmagazine

HR Executive


TalentLead biedt innovatieve oplossingen voor recruitment, HR en talent management. Onze consultants helpen u graag met het aanpakken van deze trends en uitdagingen. Neem contact op voor een demo van ons Emply-platform!