5 februari, 2024|Algemeen|3 min|
hand-with-holographic-smartphone

De laatste HR & recruitment trends in de Benelux

Welkom bij de eerste editie van onze maandelijkse nieuwsbrief met daarin de belangrijkste ontwikkelingen en trends op het gebied van human resources en recruitment in de Benelux. We zullen elke maand terugblikken op het HR en recruitment landschap en de belangrijkste gebeurtenissen uitlichten.

Sterke banengroei in januari

Ondanks de economische tegenwind en oplopende inflatiecijfers bleef de banengroei in de Benelux ook in januari sterk. Volgens het CBS is het aantal vacatures in januari met 7% gestegen ten opzichte van december 2023.  In Nederland kwamen er vorige maand 125.000 banen bij, in België 98.000 en in Luxemburg 15.000. Vooral in de zakelijke dienstverlening, bouw en ICT zijn veel vacatures bij gekomen. Dit duidt op een sterke vraag van werkgevers. Tegelijkertijd blijft het aanbod aan arbeidskrachten gelijk, waardoor knelpunten kunnen ontstaan.

finger-indicating-graph-rises

Flexibel en op afstand werken steeds normaler

Uit onderzoek van Acerta blijkt dat flexibel en telewerken steeds normaler wordt in de Benelux. 78% van de Belgische bedrijven biedt zijn medewerkers de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken. In Nederland ligt dit percentage zelfs op 93%. Dit heeft grote gevolgen voor de werving en selectie. Bijna de helft van de vacatures vermeldt inmiddels expliciet dat er flexibel en/of remote kan worden gewerkt.

Tip: Speel als werkgever in op de wensen van kandidaten en biedt flexibiliteit in werktijden, -locaties en arbeidsvoorwaarden. Laat in de communicatie zien dat diversiteit wordt gewaardeerd.

War for talent blijft aanhouden

De strijd om talent blijft onverminderd doorgaan, zo concluderen analisten van Mercer. Het tekort aan technici, verpleegkundigen en leraren loopt steeds verder op. Daarnaast ervaren HR-afdelingen problemen met het vinden en vasthouden van professionals op het gebied van data, design, marketing en sales. Dit vraagt om creatieve oplossingen op het gebied van het binden van talent.

Genderneutraal werven populairder

Steeds meer Benelux-bedrijven kiezen ervoor om genderneutraal te werven. Dit blijkt uit een rapport van Glassdoor. Door functies als ‘technisch medewerker’ of ‘office manager’ te benoemen in plaats van ‘technicus’ of ‘office manager’, wil men voorkomen dat sollicitanten zich niet aangesproken voelen. 62% van de Nederlandse en 78% van de Belgische bedrijven past inmiddels genderneutrale terminologie toe in vacatureteksten.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt

Steeds meer bedrijven werken met flexibele contracten en zelfstandigen om aan de vraag naar arbeidskrachten te kunnen voldoen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 30% van de bedrijven moeite heeft om geschikt vast personeel te vinden. Flexwerkers zijn een oplossing om vacatures op te vullen. Echter, vaste medewerkers zijn nog steeds de norm.

Trend: online recruitment via AI

Een opvallende HR trend is de opkomst van AI tools voor online recruitment. Chatbots screenen sollicitanten en algoritmes matchen vacatures met cv’s. Dit versnelt het wervingsproces aanzienlijk. Volgens HR-adviesbureau Mercer levert kunstmatige intelligentie voor recruiters tot 40% tijdswinst op. AI wordt gezien als dé manier om de groeiende vraag naar arbeidskrachten bij te benen.

Meer aandacht voor inclusiviteit

Organisaties besteden meer aandacht aan diversiteit en inclusie. Uit het jaarlijks onderzoek van Forbes naar HR trends blijkt dat 83% van de organisaties concrete doelstellingen heeft om een inclusieve werkcultuur te creëren. Dit vertaalt zich onder meer in specifieke trainingen, netwerkgroepen en beleid tegen discriminatie.

Ontwikkeling: stijgende salarissen

Door de sterke vraag naar arbeidskrachten stijgen de lonen harder dan de inflatie. Volgens een analyse van loonstrookverwerker ADP stegen de lonen in januari gemiddeld met 4,5%. Vooral in de bouw, industrie en ICT was sprake van flinke loonstijgingen tot 8%. Om schaarse tech-talenten en vakspecialisten te behouden, moeten werkgevers dieper in de buidel tasten.

Tot slot

We hopen dat u deze nieuwsbrief met de belangrijkste HR en recruitment ontwikkelingen in de Benelux nuttig vond. Volgende maand meer over trends in onboarding, e-learningsystemen en talentmanagement. Heeft u interesse in een demo van ons one-stop recruitment-systeem TalentLead? Neem gerust contact op via www.talentlead.nl.

Wil jij als recruitment professional op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan viawww.talentlead.nl en lees onze nieuwsbrieven en blogs!

Bronnen:

  • www.cbs.nl/banengroei-benelux-januari-2024www.acerta.be/onderzoek-flexwerken-benelux
  • www.glassdoor.be/rapport-genderneutraal-werven
  • www.mercer.com/war-for-talent-in-benelux
  • CBS vacaturecijfers januari 2024
  • TNO onderzoek flexibele arbeid 2024
  • Mercer HR trend rapport 2024
  • Forbes inclusiviteit onderzoek 2024
  • Loonanalyse ADP januari 2024