18 maart, 2024|Algemeen|3 min|
HR trends

De laatste HR & recruitment trends in de Benelux

Welkom bij de maandelijkse nieuwsbrief met daarin de belangrijkste ontwikkelingen en trends op het gebied van human resources en recruitment in de Benelux. We zullen elke maand terugblikken op het HR en recruitment landschap en de belangrijkste gebeurtenissen uitlichten.

Februari was een waardevolle maand voor HR en recruitment professionals in de Benelux. We zagen verschillende belangrijke ontwikkelingen op het gebied van talent management, inclusiviteit en compliance. In deze nieuwsbrief passeren de belangrijkste inzichten de revue.

Data Analytics Trends in HR

Volgens een studie van Mercer worden data analytics steeds belangrijker voor HR afdelingen. Organisaties gebruiken data steeds meer om inzichten te krijgen voor strategische besluitvorming, het optimaliseren van workforce planning en het verbeteren van employee engagement.

Data analytics

Data Analytics Trends in HR

Volgens een studie van Mercer worden data analytics steeds belangrijker voor HR afdelingen. Organisaties gebruiken data steeds meer om inzichten te krijgen voor strategische besluitvorming, het optimaliseren van workforce planning en het verbeteren van employee engagement.

Naar verwachting zal de focus op data-driven recruitment toenemen. Bedrijven zullen analytics gebruiken om hiring practices te verbeteren, zoals het identificeren van skills gaps. Ook zal het gebruik van people analytics groeien om de business performance te verbeteren.

Bron: Mercer Study – Importance of Data Analytics in HR

Toenemend Belang van Soft Skills

Volgens een Forbes rapport worden soft skills steeds belangrijker bij recruitment. Vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen worden net zo belangrijk geacht als vakkennis en technische vaardigheden.

Dit komt onder andere door digitalisering en automatisering. Banen veranderen in rap tempo, waardoor flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal zijn. Ook groeit het belang van sociale vaardigheden voor klantcontact en teamwork.

HR Trends voor 2024

Een artikel van Inc42 schetst vier HR trends om rekening mee te houden:

  1. Focus op welzijn van medewerkers

HR afdelingen besteden meer aandacht aan mentale gezondheid, flexibele werktijden en wellness programma’s.

  1. Levenslang leren

Door snelle veranderingen is permanente bijscholing een must. LMS systemen en online leertrajecten winnen terrein.

  1. HR als strategische business partner

HR krijgt een grotere rol in strategische besluitvorming, workforce planning en talent management.

  1. Dataanalyse voor inzicht

Analytics en AI worden ingezet voor inzichten om HR en business doelen te behalen, van sourcing tot retention.

Bron: Navigating The Future: HR Trends To Watch In 2024

HR als ‘Force for Good’

Een artikel in Forbes stelt dat HR een grotere maatschappelijke rol kan spelen. HR afdelingen mobiliseren steeds meer om ervoor te zorgen dat bedrijven hun producten en diensten inzetten voor het algemeen belang.

GDPR en Compliance Training

Uit het HR Software Insights 2024 rapport van SelectHub blijkt dat security en privacy topprioriteit zijn voor HR systemen, met name vanwege GDPR regelgeving. Ook compliance training is in opkomst. HR tools met geavanceerde security en detailed audit trails zijn in trek.

Over TalentLead

Als one-stop recruitment & HR specialist helpen we graag met advies over bovenstaande ontwikkelingen. We bieden een scala aan diensten, van talent acquisition en onboarding tot training en strategisch HR advies. Neem contact op voor een vrijblijvende demo van ons HR-en recruitment platform Emply of om kennis te maken met een van onze consultants. Wil jij als recruitment professional op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan viawww.talentlead.nl en lees onze nieuwsbrieven en blogs!

Bronnen:

  • https://hrexecutive.com/mercer-study-ai-hr-leaders-talent-and-the-art-of-the-possible/
  • https://inc42.com/resources/navigating-the-future-hr-trends-to-watch-in-2024/
  • https://www.forbes.com/sites/forbeshumanresourcescouncil/2024/02/20/the-top-4-trends-that-hr-leaders-should-embrace-in-2024/?sh=9504e32679f3
  • https://www.hrmagazine.co.uk/content/news/the-state-of-hr-in-2024-new-insights-revealed
  • https://financesonline.com/recruitment-trends/
  • https://www.linkedin.com/pulse/2024-hr-trends-paving-way-forward-expert-contributions-insights-fzgtc/?trk=public_post_main-feed-card_feed-article-content