Het nut van screeningsvragen in recruitment

Voor recruiters en managers is de inzet van het recruitmentproces hoog. U neemt iemand aan die een essentieel onderdeel van uw organisatie zal worden en u wilt er zeker van zijn dat u de juiste persoon voor de functie kiest.

U heeft misschien een idee welk type persoon geschikt is voor uw organisatie, maar dit betekent niet dat elke geselecteerde kandidaat aan uw verwachtingen zal voldoen.

Daarom moet u de juiste screeningsvragen stellen – om tijd, geld en middelen te besparen – maar het is vaak moeilijk om te bepalen welke vragen dat nu precies zijn. In deze blog bekijken we hoe screeningsvragen het recruitmentproces kunnen ondersteunen en hoe je de meest geschikte screeningsvragen kunt kiezen.

De beste kandidaten werven met behulp van geschikte screeningsvragen

De primaire screeningsvragen zijn een geweldige manier om potentiële werknemers te leren kennen, voordat u verder tijd en geld investeert in het doorlopen van een volledig recruitmentproces. 

Hieronder beschrijven we drie redenen waarom de eerste vragen zo nuttig zijn en hoe u deze vragen kunt formuleren om kandidaten te screenen:

1. Beoordeel of taken en verantwoordelijkheden passen bij de functie

De juiste screeningsvragen kunnen u helpen om kandidaten te identificeren, die passen bij uw specifieke functie-eisen en cultuur. Als u nog twijfelt over hun ervaring of kwalificaties, kunt u later in het proces nog meer gedetailleerde vragen stellen.

 • Wat waren de verantwoordelijkheden en doelen van uw vorige functie? Hoe heb je deze bereikt?
 • Hoe bent u van plan uw verantwoordelijkheden te vervullen als u eenmaal bent aangenomen?
 • Is er iets dat u anders zou doen om het proces of de werkstijl van onze organisatie te verbeteren?
 • Hoe geef je prioriteit aan het werken aan meerdere taken?
 • Kun je me een voorbeeld geven van hoe je [een taak invoegen] in je vorige functie hebt gedaan?
 • Wat vond je niet leuk in je vorige rol? En hoe heb je het geregeld?

Dergelijke vragen kunnen inzicht geven in de dagelijkse werkstijl van de kandidaten en hiermee kunt u controleren of ze voldoende gekwalificeerd zijn om de gewenste taken en verantwoordelijkheden in de functie te vervullen.

2. Beoordeel hun persoonlijkheidskenmerken

Screeningsvragen bieden u ook de mogelijkheid om erachter te komen met wat voor soort persoon u te maken heeft voordat u beslist of ze geschikt zijn voor de functie. Dit is vooral handig als u iemand zoekt voor een klantgerichte functie, waarbij het van vitaal belang is dat kandidaten over goede communicatieve vaardigheden en empathie beschikken.

Hier zijn een paar voorbeelden van de vragen die u kunt stellen tijdens het eerste wervingsproces:

 • Wat is je grootste kracht?
 • Wat vind je het leukst aan werken bij [bedrijf invoegen]?
 • Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?
 • Hoe stel je je voor om samen te werken als onderdeel van een team?
 • Wat verwacht je uit deze baan te halen?

Dit soort vragen geven je inzicht in de persoonlijkheid en in hoeverre ze geschikt zijn om de niet-technische aspecten van de rol te managen.

3. Evalueer de match met hun persoonlijke ontwikkelingsdoelen

Kandidaten zijn tegenwoordig niet alleen op zoek naar banen om geld te verdienen, maar overwegen ook in hoeverre deze baan hen kan helpen dichter bij hun carrièredoelen te komen. Dus als u dergelijke vragen naar voren brengt tijdens het screeningsproces, kunnen u en de kandidaten een goed idee krijgen.

U kunt open vragen stellen zoals:

 • Hoe ziet u uw loopbaan vanaf hier verder ontwikkelen?
 • Wat zijn je carrièredoelen op korte en lange termijn? Is er een duidelijk monetair of positioneel doel dat u heeft?
 • Hoe denk je dat deze rol je zal helpen om die doelen te bereiken?
 • Hoe komen je carrièredoelen overeen met je persoonlijke doelen?

Samengevat kan het gebruik van screeningsvragen tijd en geld besparen in het recruitmentproces en helpen dit soort vragen bij het selecteren van de juiste kandidaten. Screeningsvragen kunnen worden ingezet tijdens interviews, telefonische screening, maar ook digitaal als screeningsvragen tijdens het online sollicitatieproces.

Wilt u ook uw recruitmentproces versnellen door gebruik te maken van screening en matching? Boek een vrijblijvende demo en bekijk Emply’s recruitmentplatform (ATS), met voorbeelden van screeningsvragen en matching, die u kunt gebruiken om de kandidaten uit te filteren tijdens het eerste selectieproces.

Recruiters en/of vacaturehouders kunnen in het recruitmentsysteem van Emply, als aanvulling op het standaard online sollicitatieformulier, hun eigen screeningsvragen toevoegen voor hun specifieke vacature. Emply biedt vervolgens een geavanceerde matching-technologie, waarmee recruiters moeiteloos kandidaten kunnen rangschikken door hun vaardigheden en competenties te wegen en te vergelijken. U geeft hiervoor een score aan de criteria die door kandidaten of beoordelaars in databasevelden zijn ingevoerd. Emply rekent vervolgens een totaalscore als match uit die elke kandidaat in percentage heeft t.o.v. uw ideaal profiel. Als resultaat worden de best mogelijke kandidaten gerangschikt weergegeven.

Per vacature en processtap kunnen de selectiecriteria worden aangepast. U kunt zelf instellen welke selectiecriteria u tijdens het screenen wilt gebruiken. U kunt daarbij zelfs kandidaten eerst filteren op bepaalde criteria (of een trefwoord) en dan bekijken welke kandidaten het beste scoren op selectiecriteria.