ATS-selectie

Gids voor het selecteren van recruitment software

In de uitdagende wereld van talentacquisitie is het kiezen van het juiste Applicant Tracking System (ATS) essentieel voor succes. Deze pagina biedt cruciale inzichten en richtlijnen om u door het selectieproces te leiden, van het begrijpen van uw behoeften tot het vinden van een systeem dat uw wervingsinspanningen transformeert. Ontdek hoe u de efficiëntie kunt verhogen en een positieve kandidaatervaring kunt waarborgen met de perfecte ATS voor uw organisatie.

Wat is een ATS?

Een Applicant Tracking System (ATS) is een softwareoplossing die helpt bij het stroomlijnen van het wervingsproces. De kernfuncties omvatten vacatureplaatsing en distributie, kandidaatregistratie en -screening, kandidaatbeoordeling en -matching, efficiënte communicatie en workflowondersteuning, alsmede rapportage- en analysefunctionaliteiten. Dit stelt organisaties in staat om snel en efficiënt kandidaten te werven, selecteren en aannemen.

 • Vacature publicatie

 • Kandidaat Tracking

 • Interview planning

 • Screening en Beoordeling

 • Communicatie management

 • Rapportage en Analytics

Kernfuncties van een ATS

De kernfuncties van een recruitment software systeem omvatten vacatureplaatsing en distributie, kandidaatregistratie en -screening, kandidaatbeoordeling en -matching, efficiënte communicatie en workflowondersteuning, alsmede rapportage- en analysefunctionaliteiten.

Dit stelt organisaties in staat om snel en efficiënt kandidaten te werven, selecteren en aannemen.

Vacaturepublicatie

Een ATS stelt recruiters in staat vacatures te maken en direct te delen op diverse jobboards, sociale media, en hun eigen carrièresite, waardoor de zichtbaarheid bij een breed publiek van potentiële kandidaten toeneemt.

Kandidaat Tracking

Deze functie laat recruiters sollicitanten van een vacature systematisch volgen, van sollicitatie tot aanname. Het ATS monitort de positie van elke kandidaat in het proces, organiseert hun gegevens en verbetert communicatie.

Interview planning

Deze functionaliteit integreert met kalenders om interviews efficiënt in te plannen, door automatisch beschikbare tijden te vinden die passen bij zowel de recruiter als de kandidaat, wat het planningsproces vereenvoudigt.

Screenen en Beoordelen

Het ATS automatiseert screening en beoordeling met criteria als vaardigheden, ervaring, en opleiding om relevante kandidaten te vinden, wat recruiters tijd en moeite bespaart door handmatige controle te verminderen.

Communicatie management

Een ATS beheert communicatie, verzendt automatische e-mails zoals sollicitatiebevestigingen en interviewuitnodigingen, en draagt bij aan een positieve ervaring door consistente, professionele communicatie.

Rapportage & Analytics

Een ATS genereert rapporten en analytics over het wervingsproces, zoals duur, kandidaatbronnen en kanaaleffectiviteit, ondersteunend bij data-gedreven besluitvorming voor optimalisatie van wervingsstrategieën.

Voordelen van een ATS

Een ATS verbetert werving door efficiënt vacaturemanagement, geautomatiseerde kandidaatselectie en -screening, tijdsbesparing via bulkcommunicatie, en eenvoudige interviewplanning via Outlook. Het bevordert teamcollaboratie, verlaagt wervingskosten, en zorgt voor AVG-compliance. Door deze voordelen zijn organisaties beter in staat om kwalitatief hoogwaardige kandidaten te werven, waarbij HR-professionals zich kunnen concentreren op de kandidaten in plaats van administratieve taken.

 • Efficiëntie

 • Candidate experience

 • Betere Kwaliteit van Aannames

 • Kostenbesparing

 • Data-Driven Beslissingen

 • Verbeterd Beheer van Kandidaatgegevens

Efficiëntie

Een ATS automatiseert routinetaken zoals het screenen van cv’s en het plannen van interviews, waardoor tijd wordt bespaard en de productiviteit van recruitmentteams wordt verhoogd.

Candidate Experience

Door gestroomlijnde communicatie en een vloeiend sollicitatieproces draagt een ATS bij aan een positieve perceptie van het bedrijf, verbeterend de ervaring voor sollicitanten.

Betere Kwaliteit van Aannames

Geavanceerde screening en beoordelingstools binnen een ATS stellen recruiters in staat sneller en nauwkeuriger topkandidaten te identificeren, waardoor de algehele kwaliteit van aannames verbetert.

Kostenbesparing

Een ATS verhoogt de efficiëntie van het wervingsproces, wat resulteert in lagere kosten per aanname door minder afhankelijkheid van externe recruiters en verminderde tijdverspilling.

Data-Driven Beslissingen

Het verzamelen van data over het wervingsproces stelt organisaties in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen en hun wervingsstrategieën voortdurend te optimaliseren op basis van concrete inzichten.

Verbeterd Beheer van Kandidaatgegevens

Een ATS zorgt voor een georganiseerde database van kandidaatgegevens, wat het gemakkelijker maakt om kandidaten voor toekomstige vacatures te heroverwegen en de relatie met potentiële kandidaten over langere tijd te onderhouden.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een ATS?

Bij het kiezen van een Applicant Tracking System (ATS) is het belangrijk om rekening te houden met diverse factoren. Deze keuze beïnvloedt zowel de effectiviteit van uw wervingsproces als de ervaring van uw kandidaten, wat uw algehele succes kan bepalen. Hier zijn negen cruciale tips om u te helpen bij het selecteren van het meest optimale ATS-systeem voor uw organisatie:

Flexibiliteit in de configuratie

Zoek een ATS dat flexibel configureerbaar is, zodat u het kunt aanpassen aan uw behoeften. Dit verlaagt de total cost of ownership en bevordert bedrijfsgroei en procesoptimalisatie.

Geen user licenties

Kies een ATS dat gratis toegang biedt aan meerdere gebruikers, zoals managers en HR-teams. Dit versterkt de samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen. Reken uw ATS-software bij voorkeur niet af op gebruikerslicenties.

Goedkeuringsprocessen

Zorg dat uw ATS goedkeuringsprocessen ondersteunt om besluitvorming te stroomlijnen en nauwkeuriger selectieprocessen voor kandidaten te garanderen.

Automatisering

Een effectief ATS moet automatisering bevatten, zodat recruiters zich kunnen concentreren op strategische taken. Dit versnelt wervingsprocessen en verhoogt efficiëntie

Role based access

Kies een ATS met role based access, zodat gebruikers toegang krijgen op basis van hun rol. Dit biedt een veilige en efficiënte werkomgeving voor het hele team.

Candidate experience

Let op de ervaring van sollicitanten om hun betrokkenheid te vergroten en uw bedrijfsreputatie als aantrekkelijke werkgever te verbeteren.

Implementatie

Kies een ATS met sterke leveranciersondersteuning en praktijkervaring voor beheerders. Dit vereenvoudigt de overgang en configuratie naar uw behoeften, zonder uitgebreide technische kennis of lange overdrachtsprocessen, en bevordert directe verbeteringen.

Gebruiksvriendelijke interface

Een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke interface is belangrijk voor zowel recruiters, vacaturehouders én sollicitanten. Een heldere en intuïtieve interface verhoogt productiviteit, verlaagt de leercurve en verbetert de algehele ervaring voor alle partijen.

Integraties

Zorg ervoor dat het ATS eenvoudig kan worden geïntegreerd met uw huidige systemen, zoals HR-software, Single-sign-on en kalenders. Dit bevordert een gestroomlijnde workflow en bespaart tijd, wat leidt tot verbeterde efficiëntie in uw wervingsproces.

Download uw RFP format voor ATS-Selectie

Start direct uw RFP-traject en download de format voor de selectie van uw nieuwe recruitment systeem volledig vrijblijvend en gratis!

 • Tijdsbesparing: Door een kant-en-klaar template te gebruiken, kan uw organisatie aanzienlijk veel tijd besparen die anders besteed zou worden aan het vanaf nul opbouwen van een RFP-document. Het format is al voorbereid met de benodigde secties en opmaak, waardoor uw organisatie zich direct kan concentreren op het selecteren van specifieke vragen en vereisten voor uw ideale ATS.

 • Consistentie en Professionaliteit: Een gestandaardiseerd RFP format zorgt voor consistentie in de manier waarop informatie wordt gepresenteerd aan potentiële leveranciers. Dit helpt niet alleen bij het behouden van professionaliteit, maar maakt het ook gemakkelijker voor leveranciers om de vereiste informatie te vinden en te begrijpen, wat de kwaliteit van de ontvangen voorstellen kan verhogen.

 • Minder Fouten en Omissies: Met een vooraf ontworpen format dat alle belangrijke onderdelen van een RFP dekt, vermindert de kans dat belangrijke details worden weggelaten. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke informatie wordt gevraagd en ontvangen, wat essentieel is voor een effectief beoordelings- en selectieproces.

Business Case ATS

Uit onderzoek van ATS-leverancier Emply blijkt dat een ATS gemiddeld 8 uur per vacature aan tijd kan besparen. Als u deze besparing afzet tegen de kosten van een recruiter per uur, wordt duidelijk dat een ATS-systeem al vanaf 10 vacatures per jaar voordeliger kan zijn dan het beheren van wervingsprocessen via Excel of e-mail. Door deze efficiëntieverbetering kunnen bedrijven die meerdere vacatures per jaar hebben aanzienlijk sneller en kosteneffectiever werven, wat leidt tot een hoger rendement op hun investering in werving.

Maak kennis met Emply!

Op zoek naar het perfecte ATS-systeem voor uw organisatie? TalentLead is de exclusieve partner van Emply. Ontdek hoe Emply Recruitment (ATS) uw wervingsproces kan transformeren. Boek nu een demo of duik dieper in de mogelijkheden die Emply biedt, en zie zelf hoe gebruiksgemak, flexibiliteit en geavanceerde integraties uw team naar het volgende niveau tillen. Begin vandaag nog met het versterken van uw recruitmentstrategie. Boek een demo of lees meer over Emply’s recruitment software.